LIDT FRA BYEN, LIGE VED VANDET, MIDT PÅ LANDET

LIDT FRA BYEN, LIGE VED VANDET, MIDT PÅ LANDET

I Idestrup har de det hele; land, by, vand og – ikke mindst – et samfund af aktive, energiske ildsjæle. ”Idestrupånden” kalder de det selv – det er den som får folk til at gå sammen og rejse en hal, med frivillig arbejdskraft, der får unge og gamle til at mødes og tage initiativer som Trivselskompagniet, Blæksprutten og stifte en privatskole.

Fakta
Der bor 1200 i Idestrup og befolkningstallet er stigende. I Idestrup og omegn bor 2000. Idestrup har skole, dagplejetilbud, købmand, ældrecenter, idrætsklub, fodboldklub, tennisklub, badmintonklub og en lokal elektronisk avis.

Historie
Egnens største ildsjæl var uden sidestykke Edward Tesdorph, der drev Orupgård. Tesdorph aflyste hoveriet og gav bønderne deres gårde i arvefæste. Han drænede jorden og etablerede pumpestationen med digerne efter stormfloden i 1872. Tesdorph startede Falsters Højspændingsværk som et andelsforetagende og stiftede Danmarks første andelssukkerfabrik i Nykøbing.

Også Idestrup’eren Rasmus Clausen var en banebrydende person. Han stiftede Lolland Falsters Folketidende.

Siden 1938 har familien Højgaard ejet Orupgård, der i dag drives af 4. generation med et stort landbrug og udlejning af boliger, hønseri og hestesportscentret Brande Ege. Hestesportscentret er et aktiv for lokalområdet med dressurbane og military bane i skoven.

Et aktivt samfund
Blæksprutten er et medborgerhus drevet af frivillige. Blæksprutten har en stor sal, Edb rum, Pentanque baner og en genbrugs, der skaffer penge til driften. Blæksprutten benyttes af et par hundrede faste brugere, der maler, strikker, spiller kort, danser o.s.v.

Trivselskompagniet er en gruppe voksne i Idestrup, der gerne vil bruge noget tid sammen med de unge og deres forældre. Trivselskompagniet driver et cykel- og knallertværksted for unge, en lektiecafe og fungerer som ”natugler” i byen.

Idestrup Late Night blev oprindelig startet af byens virksomheder. Det er en meget populær årlig tilbagevendende begivenhed med besøgende fra nær og fjern.

Privatskolen
Idestrup Privatskole er startet i 2011, efter at den kommunale skole lukkede. Privatskolen har 200 elever og støtteforeningen Privatskolens Venner. Skolen driver også en SFO.

Sport
B 1938 er en aktiv fodboldklub med stor opbakning fra frivillige trænere, en støtteforening, en forældreforening og en løbeklub.

Støtteforeningen arrangerer to årlige loppemarkeder og fastelavnsfest. Støtteforeningen arrangerer også andespil. Det indendørs fastelavnsarrangement er landsdelens største. Forældreforeningen arrangerer Lagkagestævne for børn i aldersgruppen 5-14 år.

Løbeklubben Guldborgsund-løberne har vokset sig stor og har medlemmer fra et stort opland.

Området
Idestrup har et stort opland; Sønder Ørslev, Elkenøre, Sønder Tåstrup, Sildestrup, Tjæreby, Ulslev, Sildestrup og Havlykke strand. Idestrupperne benytter om sommeren især Ulslev strand og campingpladsen, der er beliggende helt ud til stranden. Badestranden er på niveau med Marielyst, som er kåret som Danmarks bedste.